Napisao Paulo Bašić 0

Fotografski dronovi omogućuju pojedincima da snimaju fotografije koje su se prethodno mogle snimiti samo iz helikoptera ili aviona. Sve više fotografa kupuje dronove i okušava se u snimanju iz zraka.

Ako ste novi i za dronove i za fotografiju,na pravom ste mjestu. Analiziramo sve ključne elemente koje treba uzeti u obzir pri odabiru bespilotne letjelice, uključujući sigurnost leta, sustave slike, prijenosne sustave, inteligentne značajke, prenosivost i uslugu.

Kao korisnik fc40, mavic air, mavic 2 pro, spark, mavic mini, evo osam stvari o kojima preporučujem razmišljanje prije kupnje bespilotne letjelice za fotografiranje:

Kvaliteta slike je najvažnija.

Ako imate bilo kakvo znanje o kameri, znat ćete da senzori izravno utječu na kvalitetu slike. To se također odnosi na bespilotne letjelice iz zraka. Na tržištu bespilotnih letjelica pojavljuje se 1-inčni senzor kao novi zlatni standard koji koriste potrošački bespilotni letjelice poput novog Mavic 2 Pro i profesionalni fotografski bespilotni letjelice poput Phantom 4 Pro V2.0. Ukoliko tražite letjelicu koja će uhvatiti trenutke s Vašom obitelji ili samo uhvatit panoramu te prikaze iz ptičje perspektive, slobodno pogledajte Mavic Mini ili Mavic Air 2

Veći CMOS olakšava snimanje visokokvalitetnih snimaka pri slabom osvjetljenju, ali ako ne fotografirate prvenstveno noću, ne brinite previše.

Treba li vam 4K video?

Video razlučivosti dronova mogu varirati od HD kvalitete do 4K. Ako vaše uređivanje videozapisa uključuje dodavanje filtra i prijenos na Facebook ili Instagram, dovoljno je snimanje u 1080p. Ali ako ste vloger ili želite snimati kinematografski video, radije radite u 4K. Uređivanje video zapisa smanjuje razlučivost snimke zbog skaliranja, rotiranja i obrezivanja. Ako započinjete s izvornim materijalom od 1080p, rezultirajući videozapis možda će biti osjetno manje oštar. 4K video daje vam puno dodatnih piksela za igranje.

Također možete vidjeti sličice u sekundi (fps) navedene u specifikacijama drona. Fps diktira koliko jedinstvenih uzastopnih slika kamera može obraditi svake sekunde. 24 do 30 sličica u sekundi snima glatke snimke. Međutim, za specijalne efekte poput usporenog snimanja možda će vam trebati 60 kadrova u sekundi.

Je li potrebna podrška za Raw / DNG format?

Ako postprodukciju ne radite s Lightroomom ili Photoshopom, zanemarite ovaj odjeljak. Ali gotovo svaki fotograf na neki način uređuje svoje fotografije. Ako fotografski dron može snimati RAW / DNG fotografije, to omogućuje brojne mogućnosti uređivanja u postprodukciji. U RAW / DNG formatu, fotografija će zabilježiti sve podatke koje je primio senzor fotoaparata. Posebno je korisno za noćne fotografije i snimke. RAW / DNG formati stvaraju više mogućnosti za zračne fotografe.

Lebdi li dron savršeno mirno?

Stabilno lebdenje izuzetno je važno za kvalitetu slike. Ako dron ne može lebdjeti, neprestano će se dizati, spuštati ili zanositi, što će rezultirati mutnim slikama. Za stabilno lebdenje potreban je napredni sustav kontrole leta i senzori na brodu. S tim u vezi, mnogi se piloti slažu da su DJI dronovi daleko i vodeći modeli na tržištu. Ne vjerujete mi? Pogledajte nekoliko video zapisa o DJI dronovima na YouTubeu i provjerite njihovu funkciju lebdenja.

Kupite dron za fotografiranje s montiranim kardanskim postoljem.

Gimbal je presudan dio opreme za stabilne videozapise. Neki jeftini dronovi za fotoaparate nude samo gimbale kao dodatnu opremu ili ih uopće nemaju. Bez gimbala, klimavi videozapisi su neizbježni. Uvijek ne zaboravite odabrati dron za kameru s ugrađenim kardanskim postoljem kako biste to izbjegli. Koliko znam, serija DJI Phantom bila je prva potrošačka bespilotna letjelica koja je bila opremljena 3-osnim kardanskim sklopom. Novi Mavic 2 također koristi sićušni 3-osovinski gimbal dizajniran za manje bespilotne letjelice što se pokazalo evolucijskim mjerilom u tehnologiji montiranog kardanskog gimbala.

Ne brinite o vremenu leta.

Evo istine: većina bespilotnih letjelica ne može letjeti duže od 30 minuta. Industrija dronova još nema rješenje za ovo. Dronovi s vremenom leta dužim od 20 minuta smatraju se najvišom razinom u industriji. Definitivno je bolje odabrati bespilotnu letjelicu s dužim vremenom leta, kao što je Mavic 2, koji ima maksimalno vrijeme leta od 31 minute. Međutim, važnije je naučiti kako najbolje iskoristiti svaku sekundu i kupiti barem dvije dodatne baterije. Ako se bojite da ćete jako brzo potrošiti bateriju, onda pri kupnji savjetujem da kupite FLY MORE pakete gdje dobijete ukupno tri baterije i dodatnu opremu.

Inteligentne funkcije.

Dobri fotografski dronovi su skupi. Ne samo zato što imaju dobru kvalitetu slike i dobar sustav kontrole leta, već i zato što su opremljeni inteligentnim funkcijama za podršku snimanju. Dronovi vas mogu automatski pratiti, letjeti po međutočkama, snimati selfieje pokretima i još mnogo toga. Različiti dronovi za fotografiranje imaju jedinstvene značajke. Na primjer, Mavic 2 Zoom ima dvostruki optički zum koji omogućava korisnicima da uđu u blizinu bez ometanja objekta. Phantom 4 Pro dolazi s mehaničkim zatvaračem za smanjenje izobličenja prilikom snimanja predmeta koji se kreću velikom brzinom, dok profesionalni Inspire 2 podržava kontrolu s dva operatora.

Kupite popularni dron.

Mnogo je prednosti posjedovanja popularnog drona. Za početak olakšava dobivanje odgovora na vaša pitanja. Recimo da ste pronašli problem sa svojim dronom. S popularnim modelima dronova rješenje možete brzo pronaći putem drugih pilota na internetskim forumima ili grupama na društvenim mrežama. U međuvremenu, na YouTubeu je dostupno tisuće videozapisa sa savjetima i vodičima koji vam mogu pomoći da postanete bolji pilot i fotograf.

9 savjet zlata vrijedan: ukoliko kupujete novi dron, svakako uzmite i dji care garanciju. Mirnije će te letjeti i mirnije će te spavati

Izjava o privatnosti · Obavijest o kolačićima
Futurista © 2023 · Napravio Mario Bašić