Napisao Paulo Bašić 0

S predstavljanjem nove GoPro Hero 9 akcijske kamere, napravili su veliki skok u odnosu na Hero 8 Black, a pogotovo u odnosu na Hero 7 Black koji sam imao. Nudi 5K rezoluciju, dva ekrana, poboljšan prikaz boja, izmjenjujuća leća kao i nešto bolju bateriju.

Kako volim proučavati sve gadgete, malo sam istraživao i došao do meni, do sada, nepoznate marke, Insta360 koji su izbacili najnoviji model One R. Isti dolazi u više opcija: a to su 360, twin edition, 4K te modul leća s 1" senzorom. Mnogi ih svrstavaju u bitku za najbolju akcijsku kameru 2020.godine.

Borba: GoPro Hero 9 / One R 360 edition

Očito je kako Insta360 One R omogućava izmjenu leća ovisno o stvarima koje snimate. Dok GoPro je najavio Max Lens koja će omogućiti još širi prikaz slike i poboljšanu stabilizaciju i način snimanja. Ja ću usporediti One R 360 edition s novim GoPro-om Hero 9 Black.

Glavni razlog zašto me zainteresirala 360 verzija je to što radim kao agent pri posredovanju nekretnina te sam uvidio priliku da naučim raditi 360 ture te tako omogućiti potencijalnim kupcima šetnju nekretninom koja ih interesira. Cijela ova situacija s COVID-19 nije utjecala dobro na tranzit te se sam proces razgledavanja i odluke o kupnji jako otezao zbog granica i testova.

No, pitanje koju kameru nabaviti, 360 ili "običan" GoPro. Zbilja sam istraživao mnogo, gledao recenzije i čitao razne blogove. No, jednu stvar nisam mogao "prožvakati" a to je što mi je GoPro prirastao srcu, to što mi je način snimanja više odgovarao. Možda je to samo otpor prema nečem novom. Ne znam. No dao sam si priliku testirati obje kamere.

Prvo što je novije, je sam princip snimanja, odnosno kut pod kojim držite kameru prema ili od sebe. Kod 360 kamera Vam je nebitno pošto postoji leća s obje strane, ali je bitan kut snimanja baš zbog takozvanog "stichanja" slika. Također, bar meni, za 360 kameru Vam svakako preporučujem "selfie stick" štap koji Vam postaje nevidljiv dok na snimaka odmah uočite da Vam je jedna ruka nepomična odnosno nekako čudna.

No od 360 kamere možete postići novije kadrove, te snimiti cijelu okolinu i više izraze lica, također dobijete i više kutova snimanja, kako bi u obradi mogli izvući npr. Vas dok vozite bicikl, te od istog tog vremena i prikaz tla ispod vas.

Mislim da o GoPro kameri ne trebam previše pričati. Slow-motion opcija, hyper smooth stabilizacija, timelapse opcija, su samo neke od opcija. I jedna i druga kamera dijele isti način prihvata na dodatnu opremu, što uvelike pojednostavljuje korištenje.

Cijene se kreću za Insta360 One R 360 edition, od 3000,00 kn do 3799,00 kn, dok je GoPro Hero 9 Black tek izašao svi preprodavači imaju cijenu od 3799,00 kn. No, ako se malo strpite i pregledate akcije koju znaju biti na način plaćanja ( preko neke od kartica, npr.ZABA u Linksu) možete nabaviti istu za nešto jeftinije. Naravno, dolazi nam zima i Božić tako da će biti i više akcija.

Zaključak: Nažalost morat će te sami odlučiti. Ja se nisam mogao odlučiti samo za jednu, te sam uvidio prednosti i jedne i druge. No siguran sam da se nećete razočarati u 360 kameru, jedino što bi Vas obrada 360 fotki i videa ako niste lični i strpljivi za učenje mogla "naživcirati". Ako niste skloni učenju novih stvari onda zasigurno GoPro

Izjava o privatnosti · Obavijest o kolačićima
Futurista © 2023 · Napravio Mario Bašić